Måla med kalk

Att måla med kalk är egentligen inte svårare än att måla med någon annan färg.  En av kalkfärgens mest uppskattade egenskaper är dess utseende med sin levande och något flammiga yta. Ölandskalken har en naturligt gulbeige färg. Kalkfärgen kan egenskapsmässigt jämföras med slamfärg då den har ett yttre skikt som med tiden vittrar vilket tillsammans med kalkens basiska egenskaper försvårar algtillväxt och samtidigt gör det mycket lätt att rengöra vid kommande ommålningar. Färgen har god vidhäftning på kalkputs om den tillreds och appliceras på rätt sätt. En annan god egenskap är att kalkfärgen är en öppen färg d.v.s. den släpper mycket lätt igenom fukt även i vätskeform vilket bidrar till att skapa en god miljö för underliggande material.
Kalkfärg används i första hand till färgning på kalkbruksputsade väggar och ytor och kan användas både utomhus och inomhus

Här följer 3 enkla steg för en lyckad kalkmålning.

Förarbete

Om väggen du ska måla varit kalkad tidigare borstar du kalkväggen med en mjuk stålborste och knackar bort löst sittande kalk. Laga sprickor och foga. Använd helst kalkbruk av samma sort som tidigare använts. Har du däremot en nyputsad vägg som ska kalkmålas får du vänta tre till fyra veckor tills putsen har hårdnat (karboniserat) och sedan skrapar du bort lös kalk och borstar ytan med en grov borste.

Blanda kalkvatten & kalkfärg

Kalkvatten bereds av våtsläckt kalkpasta. För att kalkfärgen ska fästa bra på underlaget så tillreder man det s.k. kalkvattnet som sedan stryks på ytan innan applicering av färgen. Blanda 1 del pasta 5 delar vatten med hjälp av t.ex. en borrmaskin med stålvisp och rör om ordentligt tills kalkpastan är helt löst i vattnet. Låt den uppslammade kalkfärgen, eller kalk-mjölken som man oftast säger, stå i minst 1 dygn. Ett kristallklart kalkvatten bildas då som du sedan använder dig av. På ytan bildas lätt en kalkhinna. Försök undvik detta genom att lägga ett lock av plast eller trä som flyter på ytan. I botten av kalkvattnet blir det en bottensats av resterande kalk. Denna kan du använda om du vill göra mer kalkvatten senare. Upprepa då proceduren.

Precis som med kalkvatten blandas även kalkfärgen en tid innan den ska användas (även här bildas en hinna ovanpå kalkmjölken om förpackningen står öppen så ett flytande lock är att rekommendera när man blandat färdigt).  Blanda med 1 del pasta och 5-6 delar vatten och rör om noga tills pastan löst sig helt. För att veta om blandningen är lagom spädd kan du stoppa ner ett finger i kalkmjölken och när du tar upp det igen ska du kunna se din nagel genom färgen. Är blandning för tjock är det risk för att den lossnar från väggen efter att den har torkat.

Påförande av kalkvatten & kalkfärg

Innan du börjar måla förvattnar du ytan med rent kallt vattnen.  Är du inomhus eller på en skuggsida utomhus där det är lite svalare kan du förvattna en större yta direkt, men om det avdunstar eller torkar in snabbt så förvattna bara en liten bit i taget innan du kalkar ytan. En liten handspruta används ofta för att fukta ytan. När sedan vattnet sugit in stryks ytan med ett tunt lager kalkvatten. Vattnar gör man av två anledningar, du får ett jämnare färgskikt och vid målning minskar risken att kalkfärgen torkar för snabbt. Kalkvattnar gör man för att binda färgen bättre vid underlaget.

Börja sedan måla med kalkmjölken. Har en kalkhinna bildas ovanpå kalkfärgen avlägsnas den först. Stryk rikligt, men utan att det rinner, kors- eller rundvis med en kalkpensel. Vid mer svåråtkomliga ställen går det bra att använda en elementpensel. Rör om i kalkmjölken med jämna mellanrum för att hålla en jämn konsistens.

Vid första strykningen kan kalkfärgen tyckas tunn men den framträder tydligare efter att den torkat. Oftast stryker man 4-7 lager för fullgott resultat och strykningarna görs med ungefär ett dygns mellanrum. Använd naturliga avgränsningar för pauser. Torkar färgen snabbt efter strykningarna kan kalkvatten påföras strax innan nästkommande påstrykning. Skydda den nymålade ytan från stark sol och hårt regn. Normal åtgång av kalkmjölken brukar ligga på 0,5 liter per m². Efter färgstrykningarna stryks allt med 1-2 lager kalkvatten för att binda kalken till underlaget . Kalken är känslig för frost innan den hårdnat så måla under den frostfria tiden på året.

Tänk på att den våtsläckta kalken är basisk och verkar irriterande på huden. Använd skyddsglasögon, handskar och annan lämplig skyddsutrustning under arbetets gång. Skydda även fönster och växter från kalkstänk.

Har du frågor så tveka inte att kontakta oss på Ölandskalk på telefon 076 794 61 55 eller mejla till info@olandskalkab.se

Lycka till

Vill du ladda ner artikeln som pdf så finns den här